‘VTB Arena Park’ Complesso multifunzionale

NUOVO MUSEO DI STORIA DELLA BAVIERA

REGENSBURG, GERMANIA 2013

loader
  • CLIENTE: Municipality of Regensburg
  • PRESTAZIONI ARCHEST: Concept - Progetto di concorso
  • DESCRIZIONE: 
    The Museum of Bavarian History is inspired by the success of Bavarian automotive industry. It combines design and cutting-edge technology into a high-sophisticated building whose form follows function. The building has been designed to produce more energy than it consumes. All its parts are designed to perform, in fact its aerodynamic shape has been conceived in order to best exploit natural energy resources such as sun and wind. A series of air-inlets and wind deflectors have been incorporated into the outer skin according to the prevailing winds direction, in order to channel the air into a plenum and produce energy by means of high-efficient micro wind-turbines, whilst the roof sheds have a triple function: solar collectors, light controlling device and openable windows to allow natural ventilation. On an urban level the building is a device that generates connections. It links the historic center with the Danube and the Danube market via a rue interieur which allows visitors who just want to experience the building to walk through it without visiting the exhibitions, and through the open courtyard located in the center of the building, which is designed to accommodate temporary events.

    Energy concept
    In order to obtain the maximum result from the exploitation of natural resources, the building makes use of all the available natural resources in the environment, such as prevailing winds, Danube water flow, sunlight and groundwater heat pump. The mechanical system is an integral part of the building. Floor and wall heating with thermal delays ensure maximum indoor comfort at average temperatures whilst natural ventilation in summer nights provide a reduction of the energy consumption. The combination of surface heating and high-efficiency ventilation systems with natural ventilation optimization provide a heat recovery of 90% for optimal climate conditions inside the building. The main control program Neutrino BMS GLT controls and optimizes all electrical and mechanical systems in the building to ensure maximum energy savings. The building has been optimized to provide the best possible balance between the use of daylight, maximum solar energy gain during the winter and protection from solar radiation during the summer.

    Design Team:
    Archest (with Luciano Preci), Luca Poian Forms, Ingenieurbuero Naser Vafai

    Archest Team:
    Daniele Bazzaro (project architect), Lorenzo Paroni, Simone Rossi, Sonia Soardo

    Consultants:
    Studio Merlo (MEP and Sustainability), ASC Engineering (Facades), Luigi Terenzani (Structures)

    Dimensions:
    Gross area:   7000 mc
    Floors above ground:  2

    Program: Museum

    Date: Competition - April 2013

    > Europaconcorsi